BORSA İSTANBUL’DA İŞLEM GÖREN LOJİSTİK İŞLETMELERİNİN FİNANSAL PERFORMANSLARININ TOPSIS VE VIKOR YÖNTEMLERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ - Cenk Tufan; Yunus Kılıç (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı,Borsa İstanbul’da işlem gören lojistik hizmet sağlayıcı işletmelerin finansalperformanslarının çok kriterli karar verme yöntemlerinden TOPSIS ve VIKORyöntemleri ile değerlendirilmesidir. Performans değerlendirmesi amacıylaişletmelerin finansal oranlarından faydalanılmıştır. Bu kapsamda, altı adetlojistik sektörü işletmesinin 2014-2017 yılları arası finansal tablo verilerikullanılmıştır. İşletmelerin finansal performansları TOPSIS ve VIKORyöntemlerine göre ayrı ayrı değerlendirilmiş olup bulgular yöntemler açısındankıyaslanarak yorumlanmıştır. Finansal performansı yüksek olan işletmeler analizyöntemine göre farklılık gösterirken her iki yönteme göre de finansalperformansı düşük olan işletmelerde benzerlik söz konusu olmuştur. Finansaloranlar incelendiğinde, finansal performansı yüksek olan işletmelerin genelolarak aktif kârlılık oranı, özkaynak kârlılık oranı ve aktif devir hızınındiğer işletmelere kıyasla daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Finansalperformansı düşük olan işletmelerde ise bu oranların diğer işletmelere kıyasladaha düşük olduğu tespit edilmiştir