İHRACATIN NİTELİĞİNDEKİ ARTIŞIN DIŞ TİCARET HADDİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ANALİZİ - Tuğba Akın; Sevcan Güneş (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bir ülkede üretilen ürünlerin karmaşıklıkdüzeyinin artması, uluslararası ticarette ülkenin rekabetçiliği ve elde ettiğikatma değeri arttıran önemli bir unsurdur. Türkiye yoğunlukla orta düşük vedüşük teknoloji düzeyinde ihracat yapmaktadır. Çalışmada ekonomik karmaşıklıkendeksinin orta sıralarında yer alan Türkiye’nin dış ticaret kompozisyonundakiürün karmaşıklığının ve niteliğinin artmasının dış ticaret hadlerine etkisininanaliz edilmesi hedeflenmiştir. Bunun yanı sıra Türkiye’nin ihracat üretimindekullanılan ithal hammadde ve ara mamul girdisinin yoğun olması sebebiyleithalat değişkenin de dış ticaret hadlerine etkisinin analiz edilebilmesi içinmodele dâhil edilmiştir. Çalışmada 1995-2015 yıllık verileri kullanılarakTürkiye Ekonomik Karmaşıklık Endeksi (Economic ComplexityIndex, ECI) ve ithalat değişkenlerinin dış ticaret hadleri üzerindeki etkisi Zivotve Andrews (1992) yapısal kırılmalı birim kök testi ve Johansen EşbütünleşmeTesti (1990) ile analiz edilmiştir. Çalışmasonuçları; ekonomik karmaşıklık endeksi ile dış ticaret hadleri arasındaistatistiksel olarak anlamlı pozitif, ithalat ile dış ticaret hadleri değişkeniarasında ise negatif ilişki olduğunu göstermektedir.