Romantik İlişkilerde Sosyal Medya Kullanımı: Nitel Bir Araştırma - Yıldız Arıcı; Gül Esra Atalay; Yağmur Tanrıverdi (Yeni Medya)
Sosyal medya platformlarının yaygınlaşması, insan ilişkilerinin birçok yönünün bu dijital platformlar üzerinden yürütülmesine yol açmıştır. Romantik ilişkiler de bu değişimden etkilenen alanlardan biridir. Sosyal medya, flört aşamasındaki çiftlerin birbirleriyle iletişimini kolaylaştırırken; duygusal ilişkileri pekiştirmek, beslemek ve özel anları diğer kullanıcılarla da paylaşarak kutlamak gibi etkileşimleri de sağlamaktadır. Mobil uygulamalar ve mesajlaşma platformları sayesinde çiftler, fiziksel mesafelere rağmen kesintisiz iletişim kurabilmekte ve günlük yaşantılarını paylaşabilmektedir. Diğer taraftan; sosyal medya üzerinden kurulan iletişimin kıskançlık, güven sorunları ve partneri kontrol etme eğilimi gibi problemlere yol açarak romantik ilişkiler üzerinde olumsuz etkileri olduğu da gözlemlenmektedir. Bu kapsamda çalışmada romantik ilişkilerde sosyal medya kullanımının irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu nitel çalışmada Türkiye’de sosyal medya kullanan 18 yaş üstü kadın ve erkek toplam 16 kişiyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular kod ve kategoriler aracılığı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucu partnerlerin sosyal medya kullanımlarına ilişkin düşünceleri etkileşim, takipleşme vb. yönlerden ele alan dokuz farklı kategoriye ulaşılmıştır. Sonuçlar sosyal medya kullanımının romantik ilişkileri, kıskançlık, ihmal, gözetim gibi farklı açılardan etkileyen bir faktör olduğunu ve ilişkinin ciddiyet düzeyini dair bir gösterge olarak algılanabildiğini göstermiştir. Türkiye'deki benzer çalışmaların az sayıda olduğu ve genellikle sosyal medya bağımlılığıyla ilişkilendirildiği göz önüne alındığında; bu araştırmanın sosyal medyanın romantik ilişkiler üzerindeki etkisini daha kapsamlı bir şekilde ele alarak alana katkı sağlaması beklenmektedir.