آسیب‌شناسی بحران آلوده‌گی هوا در شهر هرات - علی‌الله آزاد; نازیه محمدیار; مژده آزاده; مرضیه محمدیار; پروین آزاده (غالب)
آلوده‌گی هوا، مسأله‌یی است که اینک در شهر هرات، تبدیل به یک بحران عمومی و جدی شده است؛ بنابراین، برحسب ضرورت، دراین تحقیق تلاش گردید تا ضمن شناسایی علل تعیین‌کنندۀ دخیل دراین موضوع، و آسیب‌ها و پیامدهای ناشی از آن، راه‌کارهای مناسب برای آن، ترسیم گردد. بدین‌لحاظ، تحقیق بر مبنای پارادایم فازی به‌عنوان چهارچوب تحلیلی، و روی‌کرد آینده‌نگاری به لحاظ روش‌شناسی، استوار گردیده است. اشتراککننده‌گان تحقیق شهروندان شهر هرات بوده و براساس نمونه‌گیری احتمالی تصادفی ساده، جمعیت نمونه‌یی که حاصل فرمول کوکران بوده، با استفاده از پرسش‌نامۀ فازی تحت مطالعه قرار گرفته‌اند. اطلاعات به‌دست‌آمده نیز به شیوۀ نرم‌افزاری به سبک تطبیقی مورد تحلیل قرار گرفته، که نتایج آن حاکی از آن‌است که بحران آلوده‌گی هوا تحت شرایط عمل‌کردی متغیرهای ترکیبی خاصی شکل گرفته است، که به ترتیب درجۀ اهمیت عبارت‌اند از: «افزایش بی‌رویۀ جمعیت در شهر، عدم حمایت و توجه به افزایش جنگلات، تردد تعداد زیادی وسایط کهنه و فرسوده، تردد تعداد زیاد وسایط نقلیه فاقد اگزاز»، «افزایش بی‌رویۀ جمعیت در شهر، فقدان مدیریت نظافت شهری، زباله‌ها، افزایش بی‌رویۀ وسایط نقلیه در شهر» و «فقدان مدیریت نظافت شهری، سوخت ذغال‌سنگ، تردد تعداد زیادی وسایط کهنه و فرسوده در شهر، افزایش بی‌رویۀ جمعیت در شهر»؛ نهایتاً، بر اساس نتایج حاصل‌شده، راه‌کارهای پیش‌نهادی لازم تنظیم و به مسؤولان و شهروندان توصیه گردیده است.