Аналіз застосування безпілотних літальних апаратів при веденні сучасних війн та основні заходи щодо боротьби з ними - Ю. Ф. Кучеренко; С. М. Власік; О. В. Беспалько; О. В. Сальник (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті наведені деякі характерні риси сучасних конфліктів (війн), показано, що головним завданням при веденні сучасних війн є завоювання і утримання інформаційної переваги над противником за рахунок використання єдиного командно-інформаційного простору управління міжвидовими угрупованнями військ, які спроможні вести бойові дії одночасно у декількох сферах (повітряному просторі, землі, морі і в інформаційному просторі (кіберпросторі)). Проведений аналіз застосування безпілотних літальних апаратів розвиненими країнами світу у конфліктах, а також військами Російської Федерації (РФ) у війні проти України з 24.02.2022 по 24.10.2022. Визначено, що головним напрямком застосування безпілотних літальних апаратів РФ у війні проти України слід очікувати комплексне їх використання одночасно з веденням ракетних ударів по всій території країни і масоване їх використання по об’єктах критичної інфраструктури та цивільних спорудах (державних установах). Показано, що в перспективі роль безпілотних літальних апаратів при веденні сучасних війн буде збільшуватись і приведе до їх масованого, інтегрального та глобального застосування у вигляді різних функціональних бойових груп у складі повітряно-ударної компоненти, де головною метою буде формування розвідувально-бойового середовища і його подальше використання різними органами управління в процесі управління військами та засобами, а також забезпечення одночасного вирішення багатьох задач в інтересах міжвидових угруповань військ на різних рівнях управління. Даний матеріал доцільно використовувати керівному складу збройних сил в період підготовки та ведення сучасних бойових дій в процесі розробки відповідних заходів щодо боротьби з безпілотними літальними апаратами, що використовує РФ у війні проти України.