TÜRKİYE’DE VERGİ KAYIP VE KAÇAKLARININ NEDENLERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA - Fatih Savaşan; Hakkı Odabaş (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada, serbest muhasebeci ve mali müşavirler (SMMM) ve vergi denetim elemanları ile Türkiye’de vergi kayıp kaçaklarının nedenleri üzerine yapılan anketle derlenen Likert tipi sıralı verilerin bulguları çapraz tablolar ve Spearman korelasyonu ile değerlendirilmiştir. Bulgulara göre, vergi kaybının yüksek boyutlarda olduğu önermesi denekler tarafından yüzde 93 gibi bir oranla kabul görmektedir. Bu düşüncedeki SMMM ve denetim elemanlarının ise daha çok vergi yükü, denetimde etkinsizlik, vergilemede adaletsizlik, vergi ahlakının ve bilincinin yetersizliği faktörlerini ön plana çıkardığını görmekteyiz. Spearman korelasyon katsayıları ise denetimde etkinsizlik, cezaların caydırıcı olmayışı, verginin tabana yayılmaması, kamu harcamalarının yetersizliği ve vergi bilinç ve ahlakının oluşmaması ile vergi kaybı arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir.