مدل‌سازی و پهنه‌بندی مناطق مستعد آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی بر پایه رگرسیون لجستیک - مهدی حیدری; سینا عطار روشن; الهام جافریان; محمد عبیات (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
جنگل‌ها بهعنوان یکی از مهمترین منابع ‌طبیعی تجدیدشونده، نقش مهمی در پایداری زیستبوم‌ها ایفا می‌نمایند. یکی از مهمترین آشفتگیهای مؤثر بر اکوسیستمهای جنگلی زاگرس، آتشسوزی جنگل است؛ بنابراین شناسایی مناطق بحرانی آتشسوزی بهمنظور کاهش خسارات احتمالی، امری لازم و ضروری است. هدف این تحقیق، بررسی میزان تأثیر متغیرهای مؤثر در ایجاد آتشسوزی و تهیه نقشه‌ خطر آتشسوزی است. ازاینرو متغیرهای مؤثر بر آتش‌سوزی شامل ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از آبراههها و فاصله از جاده برای تعیین تأثیر هریک در آتشسوزی، بررسی شدند. نقشه ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت جغرافیایی با کمک مدل رقومی ارتفاع و نقشههای فاصله از مناطق مسکونی و فاصله از جاده از نقشههای رقومی 25000/1 تهیه شد. همچنین مناطقی که طی سالهای 90-94 در آنها آتشسوزی رخ داده بود، با دستگاه جیپیاس برداشت گردید. در این تحقیق از روش رگرسیون لجستیک برای بررسی تأثیر عوامل مختلف در آتشسوزی استفاده شد. نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا، فاصله از آبراهه و درصد شیب، مهمترین عوامل تأثیرگذار در آتشسوزی جنگل در منطقه بودند. مدلسازی براساس سه متغیری که ارتباط معنیداری با آتشسوزی جنگل در منطقه داشتند و ضرایب حاصل از روش رگرسیون لجستیک، انجام شد. نتایج اعتبارسنجی مدل با ضریب تبیین نگلکرک حدود 500/0 و ضریب منحنی راک 701/0 نشان از دقت، برازش و اعتبار مناسب مدل به دست آمده داشت. همچنین نتایج نشان داد که 81 درصد از مساحت منطقه در مناطق بحرانی و خطرناک قرار دارد.