Enerji Alanında Araştırma Üniversiteleri Odaklı Yön-Eylem Belirleme Çalışması - Fikret Alptekin; Dilvin Çebi; Nurdan Karapınar; Merve Uyan; Dilan Deniz; Melih Soner Çeliktaş (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Teknoloji izleme, öngörü çalışmalarının doğal eşleniği olmasının yanında mevcutta ve gelecekte olası tehditlerin bertarafı ve gelişme fırsatlarını artırmak için bilimsel, teknik ve teknolojik ortamın gözlenmesi ve analiz edilmesi olarak ifade edilmektedir. Teknoloji izleme aynı zamanda kuruluşların belirli bir alanda içgörü ve rekabet avantajı elde etmek amacıyla teknik bilgilerini sürekli olarak sistematik bir şekilde analiz etmeleri için kullanılan ve temel olarak yayınlanan bilgilerin istatistiksel analizine dayanan bir yöntemdir.Bu çalışma mevcut literatür bilgilerine dayalı enerji alanındaki çalışmaların gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara bağlı olarak araştırma yöntemlerini de içeren teknolojik eğilimin belirlenmesini amaçlamaktadır. Özellikle enerji, yenilenebilir enerji, güç ve yakıt anahtar kelimeleriyle tanımlanan Türkiye adresli son on yılda (2009–2018) yayımlanmış olan makale, patent, tez ve gerçekleştirilen projelerin bibliyometrik yöntem kullanılarak analiz edilmesine odaklanmaktadır. Çalışmada yararlanılan bibliyometrik yaklaşım tüm enerji araştırmalarını değerlendirmek için kullanılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmada ulusal ve uluslararası işbirlikleri de incelenmiştir.