Перспективні напрямки розробки бортових навігаційних систем літальних апаратів для потреб збройних сил України - Кашаєв І.О.; Петров В.М.; Компанієць О.М.; Кашаєв Є.І.; Денисова С.В. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Розглянуті основні напрями трансформації збройної боротьби на сучасному етапі і вплив засобів радіоелектрон-ної боротьби на бортові навігаційні системи літальних апаратів та питання створення бортових навігаційних систем літальних апаратів. Показана необхідність створення бортових комплексованих навігаційних систем літальних апара-тів інваріантних до дії перешкод сигналам глобальних супутникових навігаційних систем. Розглянуті напрями розвитку засобів збройної боротьби в повітряному просторі і шляхи підвищення ефективності навігації і наведення літальних апаратів з урахуванням можливостей придушення навігаційних сигналів, стану і рівню розвитку робіт в області наві-гації і координатно-часового забезпечення провідних країн світу та вимоги стандартів НАТО до навігаційного забезпе-чення застосування навігаційних систем на базі бесплатформної інерціальної і кореляційно-екстремальної навігаційної систем по геофізичним полях Землі. Показана актуальність створення комплексованих систем навігації і наведення, які задовольняють вимогам по глобальності, автономності і точності, скритності і перешкодозахищеності, необхідності створення кореляційно-екстремальних систем навігації і наведення з використанням інформації про геофізичні поля Землі. Розглянуті документи і стандарти НАТО з вимогами до бортових навігаційних систем літальних апаратів і систем навігації по геофізичних полях. Приведена порівняльна характеристика кореляційно-екстремальних навігаційних систем по геоінформаційних полях Землі: геомагнітному, оптичному, радіолокації, тепловому і гравітаційному.