Моделювання руху машини під кутом для перевезення будівельних матеріалів - Сергій Орищенко; Віктор Орищенко (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини)
Під час робочого процесу навантажувач перемішується на майже горизонтальних майданчиках, допустимий ухил яких. Розрахунок поздовжньої стійкості навантажувачів ведеться з умови перекидання вперед з урахуванням того, що деформуються пневматичні шини, якщо пневмоколісний хід. Кут додаткового нахилу навантажувача вперед внаслідок деформації опор визначається співвідношенням сили тяжкості навантажувача з вантажем жорсткість ґрунту під переднім та заднім котками гусеничного ходу або радіальна жорсткість передніх та задніх пневматичних шин навантажувача на пневмоколісному ході; відстань між центром ваги навантажувача та вертикальною віссю, що проходить через точку перекидання. Тому при розрахунку поздовжньої стійкості гусеничного та пневмоколісного навантажувачів. Найменший запас поздовжньої стійкості має навантажувач у разі руху під ухил з одночасним гальмуванням машини та робочого обладнання при його опусканні. Положення робочого обладнання відповідає максимальному вильоту.