MALİ YÖNLERİYLE VOYNUK TEŞKİLATI ve VOYNUK TIMARLARI - Ahmet Uzun (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada Osmanlı tarihinde voynukların yeri ve önemi ele alınmakta ve özellikle bu teşkilatın mali yönleri açıklanmaya çalışılmaktadır. Voynuk teşkilatı devletin ihtiyaç duyduğu taşıma hizmetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulan Istabl-ı Amireye bağlıydı. Voynuklar Istabl-ı Amirede beslenen çok sayıda hayvanın hizmetlerinde görev alırlardı. Temel vazifeleri ise Has Ahır hayvanlarının ihtiyacı için çayırların otunu biçmek ve çayır mevsiminde saray atlarının otlatılmasını sağlamaktı.