Biopaliwa w zrównoważonej biogospodarce - Ewa Krasuska; Magdalena Rogulska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Biopaliwa transportowe uzyskały wsparcie polityczne i początkowo miały pozytywny odbiór społeczny. Z czasem negatywne skutki uboczne stały się źródłem kwestionowania roli biopaliw w zrównoważonym rozwoju gospodarczym. Biopaliwa zaawansowane wytworzone z zasobów biomasy, które nie powodują konkurencji z produkcją żywności i pasz, mają istotną rolę w biogospodarce. Powinny być wytwarzane głównie w oparciu o odpady i pozostałości. Biorafinerie jako miejsce wytwarzania bioproduktów i biopaliw będą odgrywały kluczową rolę w produkcji przemysłowej w zrównoważonej biogospodarce.