Η εναγώνια αναζήτηση των βιολογικών γονιών στην γενέθλια γη - Παναγιώτα Βορριά (Ψυχολογία: το Περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας)
Το βιβλίο της Μαρίας Καρδαρά ‘Φωνές των χαμένων παιδιών της Ελλάδας’, είναι μια συλλογή 14 περιπτώσεων βρεφών που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία από το 1950 και μετέπειτα. Οι υιοθετημένοι αναφέρονται στις εμπειρίες τους,  στο αποχωρισμό τους από τις οικογένειές τους, στον ξεριζωμό τους από τη χώρα καταγωγής τους, στην εναγώνια αναζήτηση  βιολογικών συγγενών τους, στην ανάγκη τους να γνωρίσουν τη γενέθλια γη, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη συγκρότηση της ταυτότητάς τους, στις σχέσεις τους με τους θετούς γονείς τους, στην οικογένεια που οι ίδιοι δημιούργησαν.