POSTMODERN İŞ ORGANİZASYONLARINA ERGONOMİ PERSPEKTİFİNDEN BAKIŞ VE BİR DEĞERLENDİRME - Serdar Öğe (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İş örgütlerinin bireyler üzerindeki etkisi fiziksel ya da psiko-sosyal iş faktörleri olarak kavramlaştırılabilir. Bu farklı faktörler arasındaki etkileşimler, birey üzerinde etkili olan hem fiziksel hem de psiko-sosyal stresörlere neden olabilecektir. Fiziksel iş faktörleri, işin tekrarlılığı, fiziksel güç, uygun olmayan iş yeri dizaynı ve sağlıksız bedensel duruş gibi tipik ergonomik risk faktörlerini kapsamaktadır. Psiko-sosyal iş faktörleri ise, gerek çalışanlar, gerekse de yöneticiler açısından duygusal bir çağrışımı olan stres ve gerilim ile sonuçlanabilen iş çevresinin algılanabilen karakteristikleridir. Bu çalışmada biz, iş organizasyonu kavramını, bu alandaki sosyo-teknik ve iş ile ilgili trendleri, ayrıca onların özellikle de ergonomi ile olan ilişkilerini incelemeye çalıştık. Ergonominin temel amacı, performans, sağlık ile güvenliği geliştirmektir. Bu nedenle iş organizasyonu kavramı ergonominin merkezinde yer almaktadır.