Analiza domestifikacionog sindroma crnog bora na području SCG i BiH - Aleksandar Tucović; Milan Mataruga; Mirjana Šijačić-Nikolić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Razmatra se genetička priroda tzv. domestifikacionog sindroma crnog bora na osnovama osobina prirodnih i gajenih sastojina na području SCG i BiH i rezultata masovne selekcije i laboratorijskih i eksperimentalnih analiza linija polusrodnika. Pojava domestifikacionog sindroma posledica je ekstremno balansne strukture sastojina na području areala crnog bora.