Rodzina chrześcijańska w procesie rozpoznawania i kształtowania powołania kapłańskiego dziecka w kontekście postępującej sekularyzacji w Polsce - Paweł Rabczyński (Studia Warmińskie)
Rodzina chrześcijańska, oprócz wspólnoty parafialnej i seminarium duchownego, jest podstawowym środowiskiem rozpoznawania i kształtowania powołania kapłańskiego. Wychowuje i towarzyszy osobie powołanej na wszystkich etapach jej formacji. Postępująca w Polsce sekularyzacja, połączona z rosnącym indywidualizmem i relatywizmem, sprawia, że należy przypominać i propagować chrześcijański model rodziny. Zgodnie z zamysłem Bożym jest ona zbudowana na przymierzu małżeńskim, całożyciowej wspólnocie mężczyzny i kobiety, która prowadzi do zrodzenia i wychowania potomstwa. Odkrywanie i formowanie powołania kapłańskiego dziecka dokonuje się na drodze realizacji podstawowych zadań rodziny chrześcijańskiej, którymi są: tworzenie wspólnoty osób, służba życiu, udział w rozwoju społeczeństwa, uczestnictwo w życiu i posłannictwie Kościoła. W rodzinie dziecko uczy się wartości ludzkich i chrześcijańskich oraz doświadcza, że powołanie kapłańskie rodzi się z inicjatywy Boga i jest dziełem Jego miłości.