Dış Ticaret İşletmelerinde Kalite Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi - Fahri Kurşunel; Fırat Kınalı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşme kavramının ekonomi ve teknoloji alanında ülkeleri etkilemesiyle ortaya çıkan gelişmeler, işletmelerin ticari faaliyetlerini devam ettirirken bazı konulara daha da önem vermesi sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu durum işletmeleri tüketicilerin istekleri doğrultusunda ticari faaliyetlerine devam etmesi düşüncesini gün yüzüne çıkarmıştır. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde işletmelerin karşısına “kalite maliyetleri” kavramı çıkmakta ve önemli bir konu haline gelmektedir. Kalite maliyetleri ticari faaliyette bulunan her işletme için bir gider unsurudur ve bu unsurun muhasebe sistemi açısından dikkate alınması gerekmektedir. Çalışmada, öncelikli olarak kalite maliyetleri ile ilgili temel kavramlar açıklanmış ve bu açıklamalar çerçevesinde dış ticaret işletmelerinde kalite maliyetlerinin nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiği örnek olaylar yardımıyla ele alınmıştır.