İMALAT SANAYİ VE TEKSTİL SEKTÖRÜ İÇİN COBBDOUGLAS, CES VE TRANSLOG ÜRETİM FONKSİYONLARININ TAHMİNİ - Nihat IŞIK; Mustafa ACAR (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada, 1985-2001 dönemi yıllık verilerine dayanarak, Türk imalat sanayi ve onun en önemli alt sektörlerinden biri olan tekstil sektörüne ilişkin Cobb-Douglas (C-D), CES ve Translog üretim fonksiyonları tahmin edilmiş; ilgili sektörlerde üretim esnekliği, ölçeğe göre getiri ve ikâme esneklikleri bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, gerek imalat sanayi, gerekse tekstil sektöründe ölçeğe göre artan getiri gözlenmekle birlikte, tekstil sektöründe ölçeğe göre getiri (2.25), imalat sanayine kıyasla (1.62) daha yüksektir. CES üretim fonksiyonunda ikâme esneklikleri yaklaşık 1 olarak hesaplanmıştır. Sonuçlar, C-D üretim fonksiyonunun incelenen dönem itibariyle Türk imalat sanayi ve tekstil sektörünün üretim yapısını daha iyi açıklayan, dolayısıyla temsil kabiliyeti daha yüksek üretim fonksiyonu olduğuna işaret etmektedir. Bu sonuçlar, imalat sanayi ve tekstilde henüz tüketilmemiş kâr fırsatlarının olduğuna, tekstil sektöründe sermaye yoğun yatırımların daha cazip olacağına ve adı geçen sektörlerde işgücü reel ücretleri üzerinde belirli bir baskının varolacağını ima etmektedir.