Uchwała o wydaleniu Józefa Duriasza z szeregów PZPR - Edward Krasiński (oprac.) (Pamiętnik Teatralny)
Materiał archiwalny zawierający uchwałę Dzielnicowej Komisji Partyjnej (Warszawa Śródmieście) o wydaleniu aktora Teatru Narodowego Józefa Duriasza z Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej za „zajmowanie niepartyjnego stanowiska” na zebraniu Podstawowej Organizacji Partyjnej w Teatrze Narodowym w związku ze sprawą Dziadów Dejmka. Dokument pochodzi z prywatnego archiwum Józefa Duriasza.